Dana Winner
Met de teller die intussen op meer dan 2,5 miljoen verkochte cd’s in binnen – en buitenland staat, is Dana Winner één van de populairste zangeressen uit Vlaanderen. De artieste met “de gouden stem” kan intussen terugblikken op een succesvolle muziekcarrière die al meer dan 20 jaar duurt.


Dana werd op 10 februari 1965 in Hasselt geboren. Ze groeit op in een gezin met 5 kinderen en houdt van zingen. Ze sluit zich dan ook aan bij een plaatselijk kerkkoor. Wanneer ze op een dag deelneemt aan een zangwedstrijd met een liedje van Mireille Mathieu wint Dana die tot haar eigen verbazing. 
Vanaf dat moment volgen de dingen elkaar snel op : in 1989 scoort Dana haar eerste hit in Vlaanderen met een cover van de Carpenters-klassieker “Op Het Dak Van De Wereld” en sindsdien is het niet meer gestopt.

Tientallen gouden en platina onderscheidingen en verschillende nummer 1 hits zoals “De Oude Man En De Zee”, “Woordenloos”, “Westenwind” en “Zeven regenbogen” zijn het overtuigende bewijs van Dana’s bloeiende carrière.

Dana’s unieke vocale talenten, haar stijlvolle shows, haar met veel zorg geselecteerd liedjesrepertoire en haar gedrevenheid zorgen ervoor dat ze ook succes kent buiten de grenzen van België. Nadat ze in eigen land vijf keer verkozen werd tot beste zangeres, volgt het buitenland : Dana duikt de hitparades binnen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Zweden. 

In 2007 schrijft Dana in Duitsland muziekgeschiedenis : haar liedje “Wenn du lachst” staat op nummer 1 in de airplaycharts bij onze Oosterburen en Dana is er de meest gedraaide artieste op de Duitse radio. Een uitzonderlijke prestatie die een Belgische zanger of zangeres haar nog nooit heeft voorgedaan.

Dana wordt ook gevraagd om in Nederland mee te werken aan een duetten-CD met liedjes van de plots overleden André Hazes. Het album wordt een groot commercieel succes en de Nederlandse Radio 2 roept het duet tussen André en Dana “Als Je Alles Weet” uit tot “hét kippenvel-moment” van de plaat.

In Zuid-Afrika zijn het dan weer haar Engelstalige cd’s die vlot over de toonbank gaan. Met haast 400.000 verkochte albums is ze er één van de succesvolste zangeressen. 

In eigen land komt er plots zowaar erkenning uit onverwachte hoek. In het weekblad Humo dat bekend staat als zeer kritisch, schrijft journalist en muziekrecensent Serge Simonart, toch geen gemakkelijke kerel, over Dana dat er qua timbre en frasering niemand aan haar kan tippen. Een mooi maar volkomen terecht compliment.

Waar ter wereld ze ook optreedt, de liveoptredens van Dana en haar band worden telkens enorm gesmaakt. Haar concerten zijn in een mum van tijd uitverkocht en ze treedt op in grote zalen. 

Na al die jaren on the road en toeren over de wereld is Dana klaar voor een volgende stap in haar carrière : ze is thuisgekomen en gaat zich de komende jaren bewust en weloverwogen focussen op België en Nederland. Dana wil zich immers volledig toeleggen op een droomproject dat al lang door haar hoofd spookt en in haar hart zit.
Ondertussen is haar droomproject ontpopt in een prachtige cd met als naam "Parels Uit De Noordzee".

In 2013 aanvaard Dana om ambacatrice te worden van Pink Ribbon, een vereniging die zich inzet voor vrouwen met borstkanker. 
Dit jaar zal alle aandacht gaan naar mensen die zich na een lange revalidatie periode zich terug moeten integreren op de werkvloer.
Na een avond samen te zitten met Jan Beuvingen en Erik Vlasblom kwam er het mooie lied “Hou Vast” tot leven, dit lied zal werd opgenomen en de opbrengst hiervaan zal vloeien naar de vereniging Pink Ribbon 

In het seizoen 2014 trekt Dana Winner de theaters in Nederland en België in met haar theatertour “Ch’an Rak Khun” . Eind oktober 2014 verschijnt “Bloom”. Dit betekent zoveel als “openbloeien”. Dana Winner houdt van dat beeld: een album met liedjes die openbloeien als de prachtige bloesems van een boom. Iets wat openbloeit laat zich bovendien van zijn beste kant zien. Dana Winner heeft er dan ook naar gestreefd om voor dit album erg mooie nummers in 5 verschillende talen te brengen. Er is samengewerkt met de beste songwriters en tekstdichters in de verschillende taalgebieden.
“Bloom” is het eerste album dat Dana Winner helemaal heeft samengesteld. Samen met het Metropole Orkest hebben ze alle registers opengetrokken om een hoogstaand album te maken. 

In 2015 is Dana te gast in heel wat theaters, eerst voor haar tour “Hou Vast”, daarna voor de “Leven Vol Liefde”-tour. Haar passage in alle theaters wordt gesmaakt en dit resulteert eind 2015 in een platencontract bij Universal Music Belgium. Begin 2016 is Dana Winner één van de artiesten in de tweede reeks van “Liefde voor Muziek”. Haar passage gaat niet onopgemerkt voorbij. Week na week weet ze de mensen te raken. Met “Weer Verder Gaan” stijgt Dana naar de top van de hitlijsten, en ook de andere singles scheren week na week hoge toppen. 
De songs uit het programma worden samen met een heel aantal nieuwe nummers op cd opgenomen met“Puur” als resultaat. Het album haalt al goud in voorverkoop! In april krijgt Dana een ster in de Story Walk of Fame voor haar tot nu toe fantastische carrière met meer dan 2,5 miljoen verkochte albums in heel wat verschillende landen.

Het succes van het album “Puur” zorgt er voor dat Dana Winner eind 2016 op het podium staat voor 4 exclusieve Puur-concerten met XXL-Band. Ze staat achtereenvolgens in Hasselt, Gent, Oostende en Antwerpen.